• Marjaana Vaher

18+ tiramisu

Updated: Aug 3, 2019

No nii, läks põnevaks? Mis täpsemalt see 18+ taga on ja kuidas on see seotud tiramisuga? See on ju ometigi teadatuntud itaallaste magustoit/kook. Aga sellegipoolest, tahaks rohkem teada!

Kui ma ise sellist pealkirja loeksin, käiks minu peast ilmselt ka läbi tuhat muud mõtet mis EI OLE seotud toiduga ja ilmselt ma natuke punastaksin ka.

Aga kõik on hästi, lapsed võivad vaadata aga tarbida siiski mitte, kuna see retsept sisaldab alkoholi.

Ma arvan, et päris õiget tiramisut, sellist nagu ma itaalias sain ei ole ma kuskil mujal saanud. Õigemini, enne itaalia külastust mulle isegi ei maitsenud tiramisu! Sellegipoolest külastades uusi riike uurin alati kohalikelt millised on need toidud mida kohe kindlasti proovima peaks? Tiramisu oli üheks selleks soovituseks ning hoolimata eelarvamusest pean ma jällegi ütlema, et toidujumalad olid rääkinud, see oli parim, see maitsekooslus, kreemine, magus, mõru, küpsise tekstuur ja see kuidas nad omavahel justkui jalgpalli mängivad, vahel on sööt kaugemalt ja otse väravasse aga teinekord meelitab mängija väravavahti pikalt, laseb justkui nautida seda ootusärevust.

Nii oli ka minul, tiramisu erinevad maitsed, vahel liuglesid oma kreemisuse ja sametise pehmusega ja siis jälle mõru kakao ja kohvi domineerivalt esile kerkimas.

Aga kuidas seda taevalikku kooslust siis saada? Ausalt, ma ei taotle mingit autentsust, sest ma usun, et seda ei olegi võimalik saavutada, seda kõige õigemat oskavad oma ala meistrid ikka ise kõige paremini. Minu versioon on pigem salapärase vimkaga ja lisatud on sinna ka midagi rohkem kui ebatraditsioonilist, kuid siiski itaaliapärast likööri Limoncellot. See tsitrus ja magusus üllatab nii salamahti ja sobib minu maitsemeeltele sinna suurepäraselt.


Mina valmistasin selle 20 cm koogivormi ja lasin seista umbes 4 tundi ja kui sellest ainult üks imepisike tükike alles oli jäänud ning ma seda õhtupoole maitsesin siis mina laseksin seista sellel pigem 6-8 tundi, sest siis oli küpsis just selline mahlane, kreemikalt pehme tekstuuriga. Konkurentide tõttu kes viimasele tibatillukesele tükikesele pretendeeris oli kohe hulgim, seega said kõik loetud ampsud ja mina kinnitust, et see on hea ka külaliste üllatamiseks.

Vahemärkusena pean oluliseks lisada, kui ühel hetkel mõtled, et kas keegi seltskonnast tellis Matvere esinema, sest kõlavad sõnad "veel ja veel ja veel" siis teadmiseks, et suuremas koguses Limoncellot on oma töö teinud ja külalised soovivad tiramisut juurde. Aga nüüd retsepti juurde.


Koostisosad:

3 väikest tassi espressot

5 spl Limoncellot (hea küll, kui sulle meeldib tsitruse maitse kohe väga pane 2 spl juurde, kui kahtled siis pigem vähenda 3-le)

250 g mascarponet

22 tk Savoiardi küpsiseid

3 muna

0,5 tl vaniljesuhkrut

40 g rafineerimata roosuhkrut

mõrudat kakaod peale raputamiseks


Töökäik:

Sega eelnevalt veidi jahtunud kohvile juurde Limoncello liköör. Eemalda munakollased munavalgetest ning vahusta munakollased koos suhkruga kreemiseks vahuks, lisa vaniljesuhkur ja vahusta veidi veel. Seejärel vahusta eraldi nõus munavalged tugevaks vahuks. Nüüd sega käsitsi eelnevalt vahustatud munakollastele juurde mascarpone, sega põhjalikult, et mascarpone tükke sisse ei jääks. Viimasena lisa vahustatud munavalged ja sega täidist niikaua kuni see on saavutanud ühtlase kreemise tekstuuri.

Nüüd võta Savoiardi küpsised, kasta hetkeks mõlemalt poolt kohvi/likööri segu sisse ning laota vormi põhja. Lisa täidis ja korda sama tegevust. Kihtide arv sõltub sellest kui suurde vormi tiramisu teha aga jälgi, et täidist jaguks ka kõige viimase kihi jaoks. Seejärel lase külmkapis seista ning vahetult enne serveerimist, raputa lahke käega peale mõrudat kakaod.

Ning kõige lõpus kõige tähtsam, ükskõik mistahes sööki valmistada on üks asendamatu komponent või õigemini tunne mis teeb sellest just selle õige! Mida mina teen kui ma küpsetan või kokkan? Naeratan!



#foodphotographer #foodstyling #baking #cake #tiramisu #toidufotograaf #tiramisuretsept

123 views1 comment
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher