• Marjaana Vaher

Aroonia-õunakreemi ruudud kaerajahuga

Ma võin öelda, et selles küpsetises on koos puhas Eestimaa maitse. Ja jällegi on aroonia minu jaoks selle salajane kaadrivägi, kes on kord oma maitselt nii iseloomulik ja jõuline aga samas teeb mõnusalt ka teiste koostisosadega koostööd ja mitte ei võta neilt tähelepanu vaid pigem täiendab neid ja aitab välja tuua kõikide komponentide parimad omadused. Lisada sellele veel kohupiim ja kreeka jogurtit on ta just nii mahlane, kreemine, tummiselt hapukas-magus samal ajal.


Meie oma õunapuud on veel nii noored ja need mõned õunad mis ennast puu otsa kasvama sätivad ei jõua kohe kuidagi valmis küpseda, sest hoovi peal käib tihtipeale suuremat sorti jalka ning nad koos palliga maha potsavad. Seda enam on mul hea meel, et naabrid ja sõbrad, tuttavad alati koduõuntega varustavad, sest parimat õunakooki saab ikka meie oma Eestimaa õuntest. Ma arvan, et igal perenaisel on oma õunakoogi hittretsept, mis justkui võluväel kaob aga vahel tahaks ju midagi uut proovida.


Arooniasiirupit mäletad?


Ma küsin alati uue retsepti puhul arvamusi, sest samamoodi nagu näeme me erinevalt ühte ja sama värvi on kordades erinevad ka maitsemeeled. Minul tuleb esimesena arooniaga seoses meelde arooniasiirup ja pigem liialt magus kui hapukas. Eks sellest ka see kerge eelarvamus, kuigi tõsi, siirupi suhtes on seegi juba ümber lükatud, arooniasiirup kirsilehtedega on lihtsalt imehea, palju teda ei tarbi aga maitselt on ta tõespoolest midagi puhast ja vägagi iseloomuga. Tütrelt ja tema sõbrannalt sai see küpsetis kiidusõnad, mina omalt kohalt rõhutaksin, et koogis peaks kindlasti kasutama pigem hapukaid õunu. Kaerajahu annab lihtsalt nii hõrgu maitse. Arooniat lisaksin enda seisukohalt järgmine kord veidi rohkem, lapsed aga ütlesid, et kõik on nii täppis, et sõrmed tuleb ka puhtaks limpsida.

Aroonia tarbisele mõeldes on ka minu mälestused pigem ettevaatlikusele rõhuvad, kuid peale selle kombo proovimist ütlen ma julgelt, et ma muutsin täielikult oma meelt.

Siiski, toimetagu igaüks täpselt nii kuidas tema enda sisetunne ja teadmised lubavad, mina olen rõõmus, et aroonia on minu juurde tee leidnud ning kindlasti leidub teda tulevikus ka muudes retseptides!



Aroonia-õunakreemi ruudud kaerajahuga


Koostisosad:


Põhi:

2 muna

30 g rafineerimata roosuhkrut

35 g oliiviõli

100 g aroonia-õunakreemi

80 g kaerajahu

0,5 tl küpsetuspulbrit


Täidis:

300 g aroonia-õunakreemi

70 g rafineerimata roosuhkrut

200 g kohupiima

100 g kreeka jogurtit

1 muna



Töökäik:


Koori õunad ja lõika nad väikesteks tükkideks, kuumuta madalal kuumusel püreeks, vajadusel püreesta saumikseriga üle. Võta nõu pliidilt ja lisa arooniad (retseptis on neid lisatud 70 g jagu) püreesta segu ühtlaseks.

Kui kaerajahu kodus ei ole, ei pea seda ka spetsiaalselt ostma, võid jahvatada kohviveskiga kaerahelbed jahuks, mina nii toimisingi.

Kaalu kuivained ühte nõusse ja sega need omavahel. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, lisa õli, mikserda veidi ja seejärel aroonia-õunapüree, mikserda uuesti lisades eelnevalt kokku segatud kuivained. Laota tainas ahjuplaadile (mina kasutasin tavapärasest veidi väiksemat ahjuplaati).

Täidise jaoks sega omavahel kokku kohupiim, kreeka jogurt, muna ja suhkur. Sega omavahel läbi ja lisa põhjale. Viimasena lisa aroonia-õunakreem, pane supilusikaga täidise peale kuhjad ja keeruta nad hiljem noaga ringiks, ära sega liialt, et kreem ja täidis liialt ühtlaseks läheksid, jäta julgelt kreemisemaid kohti sisse, need kipuvad olema kõigi lemmikud.

Küpseta ahjus 175 kraadi juures 30-40 minutit, lase jahtuda. Lõika ruudud mida on hea näpuvahel süüa ja lase hea maitsta!



#foodphotographer #foodstyling #aroonia #õunaruudud #toidufotograaf #toidustilistika #eestimaitsed #retsept

132 views
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher