• Marjaana Vaher

Bacana küpsised

Need küpsised on imelihtsad, lisaks sellele sobivad sinna kõige paremini just need banaanid, mis tihtipeale äraviskamisele lähevad. Aga siin on üks maitsev retsept, et seda ei juhtuks!

Tegelikult olid need küpsised minu jaoks täiesti mõnus annus positiivset üllatust, kõik maitsed said paika. Ei ole nad liialt magusad, šokolaadi on täpselt parasjagu ja see tekstuur meeldis isegi lastele. Meenutab veidi lapsena söödud pruune kaeraküpsiseid, ainult, et need olid minu mäletamist mööda kivikõvad. Harva juhtus kui neid sai, ilmselt on sellest ka nende maitse nii hästi meeles.

Aga need Bacana küpsised said oma nime just oma tekstuuri tõttu. Tegelikult oli selle nime mõtlemine koostöös lastega. Kuidagi ei tahtnud talle panna pikka ja koostisosadest lohisevat nime aga kui on hea küpsetis siis lapsed teavad edaspidi küsida. Seega selle asemel, et panna neile nimeks "banaani küpsis, tumeda šokolaadi ja pekaani pähklitega" sai ta hoopis nimeks Bacana, lihtne!

Mulle meeldib, kui küpsis on seest pehme ja pealt krõbe, isegi piparkoogid meeldivad mulle pigem pehmed. Retseptis kasutasin täisteranisujahu, mis on mulle kingitud ja mida ma väga kiidan. Paraku on mul komme pakke avades nad kohe klaasist vaakumanumasse valada. Mistõttu on mul väga raske selle headuse tootjat öelda. Käsi püsti Lilia ja Ülle, kui Teile meenub mis tootja jahu mulle kingikotti sai. Jah, ja peale selle on mul nii ägedad sõbrad, kes teavad, et üle kõige teeb mulle rõõmu kvaliteetne toiduaine ja seda kingikotti pistes ei pane kunagi mööda. Hea küll, mööda ei pane ka hea veini ja proseccoga.


Koostisosad:

2 küpset banaani

70 g fariinisuhkrut

55 g võid

1 tl soodat

0.25 tl soola

225 g täisteranisujahu

75 g tumedat šokolaadi

50 g pekaani pähkleid


Töökäik:

Purusta suures kausis banaan, lisa fariinisuhkur ja sulavõi. Sega kokku ühtlaseks massiks.  Lisa söögisooda ja sool. Sega uuesti.

Lisa jahu ja sega spaatliga korralikult läbi. Vala juurde šokolaaditükid või -laastud ja pekaani pähklid. Sega. Kata kilega ja tõsta külmkappi 1 tunniks tahkuma.

Kuumuta ahi temperatuurini 175 kraadi . Pane ahjuplaadile küpsetuspaber. Mina kasutasin korraga kahte plaati ja küpsiseid tuleb sellest taignast keskmise suurusega 16 tk. Võid neid julgelt korraga ahjus küpsetada. Küpseta neid ahjus 15–20 minutit, kuni ääred on keskmiselt kuldpruunid. Võid katsuda, kui koorik on pealt krõbe ja küpsis vajutades veidi "vetrub" on ta seest just paraja nätsuksega. Lase neil umbes 10 minutit jahtuda ja lase hea maitsta. Sobivad kokku absoluutselt kõigega, kohviga, piimaga ja teega!


#banana #cookies #recepie #foodphotography #foodstyling #toidufotograaf #toidustilistika #retseptid #toidublogi

  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher