• Marjaana Vaher

Brownie-toorjuustu kook mustsõstravahuga

Tõeline šokolaadiarmastaja unistuste kook. Seda kooki saab meie peres kindlalt vähemalt üks kord aastas ja seda minu tütre sünnipäeval! See on tema lemmik ning kuulubki minu arvates just selliste kookide hulka, mida pidupäevaks teha. Lisaks sellele, et sellel aastal jälle seda erilist kooki sai, oeh, see brownie kiht on lihtsalt taevalik, ainuüksi sellest kirjutades hakkavad kõik maitsemeeled tööle. Aga tagasi postituse teema juurde, see sünnipäev jääb ju eluks ajaks meelde, sest ühtegi külalist seekord riikliku olukorra tõttu kutsuda ei saanud.

Miks siis nii head kooki, mis maitsemeeled lausa vikerkaart mööda jalutuskäigule viib nii harva saab? Sellepärast, et meie meespere ei ole väga šokolaadi kookide austaja, välja arvatud laavakook, mida ma muideks enda sünnipäevaks iseendale tellin, tegijaks muidugi ka mina ise. Ja teiseks, olgem ausad, see kook on päris rammus ja toitev, ma alati naeran, et seda kooki süües kasvavad põsed iga ampsuga. Hoiatan siinkohal, sest on kindlaks tehtud minu ja tütre poolt, et tegemist on sõltuvust tekitava koogiga, nimelt isegi siis kui kõht on punnis ja tunned, et enam ei jaksa.

Arva uuesti, kui end tunni aja pärast külmkapi vahelt leiad ja endale koogist "imepisikest" viilu lõikamas käid, no ja nii mitu korda.

Ja siis imestad, et kes küll koogi ära sõi. Ehk ongi sellepärast ka hea, et ma seda rohkem ei küpseta, on mida oodata ja võib veidi muretumalt neid "imepisikesi" viile juurde lõikamas käia.

Eriliselt eriline sünnipäev!

Minu tütar, au ja uhkusega saanud juba 16, kellele selle koogi küpsetasin ning koos laulu ja voodis saltode tegemiste saatel ka kiirelt pintslisse pistsime(tegelikult ma küll rohkem hüppasin aga proovisin vähemalt mõttes mõne salto teha). Imetlen tema sisemist rahu, sõbralikkust ja empaatiavõimet ning tunnen siirast rõõmu selle üle, et juba praegu on tal selge siht mida, kuidas ja miks ta praegu ja ka tulevikus teha tahab.

See on suur oskus ja julgus jääda iseendaks, ole selline nagu Sa oled, sest Sa oled eriline!

Aga see kook on tõepoolest eriline, säilitasin mustsõstraid, neid kõige viimaseid sügavkülmas just selle koogi jaoks, sest brownie juurde sobivad nad lihtsalt oivaliselt. Seda retsepti olen tegelikult kohandanud ja mugandanud veidi meie pere jaoks kergemaks. Algne retsept pärineb Mari-Liis Iloveri blogist, selle leiab sealt kiirelt ja kerge vaevaga üles, aitäh Mari-Liis super hea retsepti ja inspiratsiooni eest!

Aga, et oleks selge milliseid muudatusi mina tegin, vähendasin veidi brownie põhja ja kasutasin riisijahu, Sina võib vabalt selle asemel nisujahu kasutada. Ning kuna ma armastan tumedat šokolaadi siis just tema seal brownies domineerib, on parajalt intensiivne aga mitte liiast, mahe ja kreemine toorjuustu kiht teeb šokolaadile ilusa ja pehme pai ning siis kütab oma särtsuga peale mustsõstravaht, nagu ma juba eelnevalt ütlesin, see on justkui maitsete jalutuskäik vikerkaarel.

Brownie-toorjuustukook mustsõstravahuga

Koostisosad:

Brownie kiht:

110 g võid

80 g rafineerimata roosuhkrut

3 muna

1 tl vaniljesuhkrut

80 g riisijahu

0,25 tl soola

100 g tumedat šokolaadi 56% Bitter

Toorjuustukiht:

400 g toorjuustu (toasoe)

300 g kohupiimapastat

2 muna

50 g rafineerimata roosuhkrut

Mustsõstravaht:

250 g mustsõstraid

0,5 spl rafineerimata roosuhkrut

200 ml vahukoort


Töökäik:

Pane ahi 175 kraadi peale eelsoojenema ja valmista ette koogivorm(22cm), pannes selle põhja küpsetuspaber.

Võta kastrul ja haki võist väiksemad viilud/kuubikud, lisa sinna juurde šokolaad, tee see samuti väiksemateks tükkideks. Sulata seda madalal kuumusel, pidevalt segades, kui tundub, et hakkab pühja jääma, tõsta lihtsalt korraks kastul tulelt ära, samal ajal pidevalt segades. Lisa suhkur, sool ja vanillisuhkur, sega ja jäta veidikeseks jahtuma. Jahtumise ajal saad vispliga omavahel segada kokku järgmise kihi. Võta toasoe toorjuust, kohupiimapasta, munad ja suhkur kõik omavahel ühtlaseks. Toorjuustu kiht on valmis, lihtne eks. Nüüd jätka brownie kihiga, ehk sega sulatatud või-šokolaadi segule ükshaaval munad, vispelda samal ajal, kõige lõpus lisa jahu ja sega veelkord kõik omavahel läbi, jälgi, et jahu tükke sisse ei jääks.

Vala kõigepealt browniekiht koogivormi põhja ja selle peale toorjuustukiht. Tõsta spaatliga alt üles brownie kiht, aga mitte palju! Tähtis on, et jääksid eristuvad kihid mitte segunenud. Küpseta ahjus 40-50 min. Jahuta täielikult, minul jahtus ca 4 tundi ja siis tegin peale mustsõstravahu, selle viimase soovitan lisada vahetult enne serveerimist. Mustsõstravahu jaoks vahusta vahukoor ja suhkur ja sega juurde eelnevalt kahvliga purustatud mustad sõstrad.

#retsept #brownie #toorjuust #mustsõstravaht #marjaanavaher #browniecake #darkchocolate #toidublogi #retsept

0 views
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher