• Marjaana Vaher

Jõulutort, mahlane ja vürtsikas!


Enam jõulusemaks minna ei saa, sest peale selle torditüki söömist on tunne, et lumi on maas ja kohe on Jõuluvana ukse taga. Võib juhtuda, et hakkad endamisi isegi luuletust meenutama, minul täpselt selline asi juhtus. Ainult, et kui tort on nii hea, et ühe tükiga kohe kindlasti piirduda ei saa, siis lihtsalt peab lõpuks see lumi ka maha tulema.

Mõtle, sööd torti ja tunned, et on jõulud, lumi on maas ja kaminas praksub tuli, kohe, kohe koputab Jõuluvana uksele. Et ühel tordi maitsekombol on sellised võluvõimed, seda lihtsalt peab ise järgi proovima!

Erilisel ajal tahaks ju midagi teistmoodi, midagi mis üllataks nii ennast, pereliikmeid kui ka külalisi. Peale selle võiks kogu see maitsekombo olla seotud otseselt jõuludega. Mandariinide lõhn ja piparkoogide vürts ning sinna kõrvale kuum glögi, see on lihtsalt täiuslik!  

Maitsed loovad mälestusi!


Maitsetel on meie elus suurem roll kui me seda endale teadvustame, kui tihti meenutan mina ja proovin tänasel päeval ka korrata elamusi mis on mingil ajal minu mällu kui kustumatu elamusena sööbinud. Näiteks kui võtta konkreetselt jõulud siis sellist tanguvorsti nagu ma kunagi lapsena söönud olen ei ole ma tõepoolest mujal ega muul ajal saanud, nii maitsvat ja ehedat. Ja eriline kogemus on mul ka näiteks porgandikoogiga mida minu armas lapsepõlve sõbranna Lilia teeb, selle maitse on lihtsalt nii hea ja mahlane, kõik on nii täiuslik, et kokkusaamistel tellime sõbrannadega Lilia käest just seda kooki.

Selle Jõulutordi päris oma jõuluime ongi just see, et ta loob oma eriliste maitsetega mälestusi.

Et aga jõulude ajal on sagimist ja kiirustamist rohkem kui vaja oleks siis selle tordi puhul on hea see, et selle saab juba eelmisel päeval valmis teha. Mida kauem ta maitsed seista jõuavad seda parem, seega öö külmkapis muudab teda ainult täiuslikumaks.


Koostisosad


Põhi:

3 muna

90 g fariinisuhkrut

75 ml oliiviõli

350 g riivitud porgandit

320 g riisijahu

1 tl kardemoni

1 tl kaneeli

0,5 tl jahvatatud nelki

muskaatpähklit

1 tl soodat

50 g kuivavatud jõhvikaid

50 kreeka pähkleid

1/2 riivitud apelsini koort

1 apelsini mahl


Täidis:

400 g ricotta kohupiima

200 g vahukoort

60 g rafineerimata roosuhkrut

1 tl vanilje suhkrut

1/2 apelsini koort


Kreem peale:

300 g Tere Sidruni-Laimi Kreeka jogurtit

2 spl maitsestamata Kreeka jogurtit



Töökäik:

Vahusta munad suhkruga, seejärel lisa sinna hulka oliiviliõli ja vahusta veel paar minutit. Järgmiseks sega sinna juurde riivitud porgand ja pool riivitud apelsini koorest. Seejärel kalla segu hulka eelnevalt kokku segatud kuivained. Haki kreeka pähklid ja jõhvikad väiksemaks, lisa samuti taignale. Lihtsam on segada tainas lõpus kätega ühtlaseks. Kasuta 20-22 cm koogivormi, sellest saab ilusti 3 biskviidikihti. Küpseta 180 kraadi juures 45-55 minutit. Enne lahtilõikamist lase põhjal täielikult jahtuda. Jaota põhi lõigates 3-ks.  Immuta kõik kolm kihti vahetult enne täidise lisamist värskelt pressitud apelsini mahlaga, minul juhtus apelsin olema nii magus, et mina sinna enam suhkrut juurde ei lisanud aga toimetage Teie täpselt nii kuidas endale tundub, vahel võib juhtuda, et apelsin on tõepoolest liiga hapu ja võib vajada suhkrut.


Täidise jaoks vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks, lisa sinna apelsini koor ja vanilje suhkur. Sega, ära vahusta! juurde ricotta kohupiim. Jaga täidis kaheks ja kata kaks esimest kihti kreemiga. Sega omavahel Tere sidruni-laimi Kreeka jogurt+2 spl maitsestamata jogurtit. Tere toodangut kasutan ma puhtalt selle pärast, et sellist tsitruse maitsekombot ei ole ma üheltki teiselt tootjalt leidnud. Pane viimane kiht kõige peale. Lase maitsestuda 1 öö külmkapis ja tegelikult, läheb see kook aja möödudes ainult paremaks. Vahetult enne serveerimist lisa jõhvikaid või pohli.

Rõõmusta Jõulutordi maitsetega ennast ja oma lähedasi! Rahulikku Jõuluaega ja erilisi hetki, et neist sünniksid kustumatud mälestused.





#foodphotographer #foodstyling #christmascake #foodblogger #christmascakerecipe #puhtadmaitsed #marjaanavaher #retsept #carrotcake

0 views
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher