• Marjaana Vaher

Karamell ja kukekomm koogil, palun veel...

Miks mulle toidukunst niiväga meeldib? See on minu jaoks justkui võit võidu suhe, rõõm on nii hõrgutiste valmistajal kui ka nende maitsete nautlejatel. Lisaks sinna juurde kuuluv loomeprotsess, mis hõlmab endas nii maitsete kokku sobivust luues uusi retsepte ja kombinatsioone, teinekord jällegi tuleb tõdeda, et vana hea klassika töötab oma headuses nii hästi, et muutuseid ei olegi vaja. Mul on tihti väga selge, mis maitset ja tekstuuri ma saavutada tahan ning jah, sinna juurde käib mitmeid katsetusi, kuid lisaks maitsetele peab toidukunst minu arvates ka isuäratav ja mis seal salata ka kaunis välja nägema.

Mulle meeldivad julged ja raamist välja ideed, ja seda saab toidukunsti puhul rakendada küll kõikvõimalikus kominatsioonis,

sest erinevaid tooraineid tuleb ju koguaeg juurde seega võimalusi on vaata, et piiritult. Selleks, et järgmise retsepti jagamise juurde minna on elav näide sellest, kuidas kook on nii maitsev, et see sõna otseses mõttes lihtsalt kaob taldrikult.

Selle imelise koogi algse retsepti autoriks on Eesti Parima Pagari saate võitja Sandra Daškova, kelle

ideed ja julgus ning nägemus toidukunstist mind vägagi kõnetab!

Seega olen juba rohkem kui põnevil ja ootan oktoobris toimuvat koolitust väga.

Aga! Kuna algne retsept on laktoosivaba siis mina seda otseselt ei jälginud, mõned tooted mida kasutasin seda küll olid aga mitte sada protsenti, sellegipoolest on kaubanduses kõik koostisosad ka laktoosivabana olemas, kel soov või vajadus siis saab valikud vastavalt

Tunnistan, et selle koogi juures tundsin täpselt selle hetke ära kus minu omapoolne retsepti lisa täiendust sai. Nimelt, olid algses retseptis vaarikad aga minul sügavkülmas just pool kogusest puudu. Olin küll kindel, et vaarikas sinna tõepoolest kõige paremini võiks sobida aga kui mulle vaatasid seepeale sügavkülmast vastu põldmarjad, teate, need päris oma kodumaised põldmarjad mis mulle alati lapsepõlve meenutavad, siis oli selge, et just nemad koos vaarikatega sseal koogis maitsekombona seiklevad.


Lapsepõlve maitsed-kukekomm


Põldmarju ei leidu just paljudes kohtades ja kui nad üles leiad siis peidavad nad ennast ka karedate ja okkaliste varte taha. Kuidas mesõbrannaga neid maiustades nii käed kui jalad ära kriipisime, see on mul veel nii hästi meeles, et siiani naeratan seda meenutades. Ja minu lapsepõlves oli aukohal Kukekomm, seda sai ikka igal kujul proovitud, tikud otsa ja limpsima. Kord oli suhkur vähem kõrvetatud ja kord rohkem aga rõõmu pakkus ta alati ühtemoodi. Seega täiendusega oli kooslus põldmarjad ja kukekommi krõmpsud selles koogis aset leidnud. Ja veel paar lisa aga sellest kohe järgmisena!

Karamelline kodujuustu-kohupiima kook krõmpsuva kukekommi ja mahlase vaarika-põldmarja täidisega


Põhi:

180 g digestive küpsist

70 g võid


Täidis:

200 g vaarikaid

200 g põldmarju

300 g kodujuustu

150 g hapukoort

150 g maitsestamata Kreeka jogurtit

300 g maitsestamata kohupiimapastat

80 g rafineerimata roosuhkrut

1,5 tl vanilje suhkrut

1 spl Gallianot

8 želatiinilehte

50 ml piima


Kate:

Lisa peale kattega kas siis triipudena või soovid katta tervet kooki karamelli kreemiga, mina kasutan kookose karamelli kreemi, mis on Natures Charm toode, leiab näiteks Delice toidupoest.

Soovi korral endale sobivaid marju

30 g rafineerimata roosuhkrut


Töökäik:


Purusta küpsised ja sega need omavahel kokku sulatatud võiga, seejärel suru nad 24 cm koogivormi põhja. Pane samal ajal želatiinilehed külma vette paisuma. Puista põhjale marjad, võid kasutada ka külmutatud marju. Peenesta kodujuust saumikseriga kreemiks. Seejärel lisa täidisele hapukoor, jogurt, kohupiim, suhkur, vaniljesuhkur ja kõige lõpus Galliano. Seejärel soojenda piim ja kuivata veidi ka želatiinilehed üleliigsest veest, sulata need sooja piimaga, sega täidisele juurde ja aseta külmkappi tahanema, min 6-8 tundi.

Kukekommi krõmpsu jaoks sulata potis madalal kogusel suhkur, ja tõmba küpsetuspaberile spaatli või pintsli abil peenikesed triibud, jälgi, et nad jääksid suhteliselt õhukesed, aseta koogile vahetult enne serveerimist.


Ja tõepoolest, see kook on lihtsalt nii maitsev, ta peidab endas nii paljut, kreemjat, hapukat ja magusat ja see kukekommi krõmps on justkui unistuste täitumine sellel seiklusrohkel maitsete teekonnal!


#foodblogger #recipe #toidufotograaf #toidustilist #toidublogi #retsept #puhtadmaitsed #eestimaitsed

160 views
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher