• Marjaana Vaher

Karask, kogu pere küpsetis

Siin kiirelt muutuvas maailmas on kindel üks asi, soe karask oma lihtsuses maitseb imehea, ta on vähenõudlik oma koostisosade poolest ning maitseb parimalt just soojana. See on minu kõige rohkem jagatud retsept sõpruskonnas.

Karask võlub mind just oma lihtsuses aga muidugi ei saa tähelepanuta jätta tema tekstuuri mille au kuulub odrajahule. Maitseb imeliselt soojalt ja on mitmekülgne, see kas sa sööd teda soolase või magusa kattega on täiesti Sinu enda valik. Minule maitseb soolane versioon Gourmet Clubi kreemjuustuga röstpeedi-ja mädarõika variant. Samas on neid kes lihtsalt võid oma uhkuses kuhjaga peale laovad ja ootavad, et ta veidi sulaks ja on ta maitseelamus ka pasteediga, pasteet on meie pere vaieldamatu lemmik seniajani Lehe kohviku oma, või teine variant Selveri oma toodang. 

Küpseta lastega, koostegemine liidab


Avastasin, et karaski küpsetamise käigus on võimalik olla vägagi leidlik, sest lisaks küpsetamisele saab tegeleda ka matemaatikaga, kes mõõdab ja kaalub kogused välja. Valmistu vastama küsimustele miks jahu grammideks on teine kogus kausis kui piim. Lase lastel kõike kokku segada, omas järjekorras ja neile sobivas tempos. 

"Lisaks matemaatikale on siin võimalus läbida ka väike ajaloo tund. Nii mitmekülgne võib olla see karaski tegu."

Väidetavalt ja tugines küll suuresti Wikipedi andmetele on karask lisaks Eesti rahustoidule ka näiteks Iirmaa ja šotimaa rahvustoit. Vanasti nimetati karaskit kiirleivaks. Ja nüüd on võimalus luua oma pere ajalooline hetk, ühiselt küpsetatud karask. Need hetked, kui lapsed küsivad, et emps mäletad kui me koos karaskit küpsetasime, teeme seda jälle! Mina naudin neid hetki väga, eriti vahva kui lapsed hakkavad meenutama, kuidas täpselt mis aine ja millises järjekorras lisada tuli. Sealjuures on ka väike lootus, et see retsept ajalooga edasi ka tulevastele põlvedele kandub, sinu panus on sellele võimaluse andmise näol täiesti olemas!

Koostisosad:


50 g toasooja võid

15 g rafineerimata roosuhkrut

2,5 g soola

1 muna

150 g odrajahu

100 g speltajahu

1 tl küpsetuspulbrit

200 g terakohupiima (maitsestamata)

250 g piima

50 g pähkleid


Töökäik:

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Vispelda kausis kohupiim, piim, muna, sool-suhkur. Teised kausis sega kuivained.

Sega kohupiimasegu hulka kuivainete segu, seejärel või, sega korralikult. Lisa pähklid, sega uuesti kergelt läbi, et pähklid jaotuksid ühtlaselt.

Pane segu vormi mis on eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes 35-45 minutit või kuniks koorik on pealt kuldne. Ajust välja võttes lase karaskil vormis ca 15 -20 jahtuda.

Maitseb parimalt soojalt!

#toidublogi #marjaanavaher #toidufotograaf #toidustilist #puhtadmaitsed #retsept #karask #odrajahu #speltajahu #kohupiim #eestimaitsed

0 views
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher