• Marjaana Vaher

Kihiline kaeraküpsis ja tassike teed

Hurraa, lõpuks ometi saab kelgutama! Ma mõtlen siis, kui soojemaks läheb. Igatsesin väga lund, et tuleks juurde valgust ja pehmust ning, et lastel oleks õues rohkem tegevust, ilma, et peaks iga veidikese aja tagant toas poriseid ja läbimärgasid riideid vahetamas käima. Tuli lumi koos külmaga!

Nüüd jälle tahaks olla toas, rüübata teed ja krõbistada sinna kõrvale head küpsist. Väärt raamat sinna juurde loob lihtsalt täiusliku meeleolu.

Ja tahaks, et see küpsis oleks justkui üllatus, nagu meie talv, kus ühel päeval on maa porist must ja ma võin südamerahus peenralt endiselt salveid ja rosmariini noppimas käia. Samas järgmisel päeval teen koeraga jalutades ülimalt väikese jalutustiiru, sest lihtsalt nii külm on, sõrmeotsi ka ei tunne. Tahaks juba tuppa sooja.

Lastel ei ole muidugi vist kunagi külm, nemad möllavad ja naudivad seda kõike, võttes viimast. Kes teab, kui kauaks seda lund meil jagub. Ainuke, kes seda rõõmu aegajalt manitsemas käib on ema, kes tahab kinda sees käsi katsuda, ega nad liiga külmad ei ole. Või kutsub hoopis vahepeal tuppa sooja, teed või kakaod jooma. Veidi pahurad silmad põrnitsevad. Õnneks on olemas kaeraküpsised ja mitte lihtsalt, vaid maapähkli šokolaadikreemiga. Need on nii hõrgud, et pidin lausa üle lugema, et võrdne jaotus aset leiaks. Kuna nad kadusid küpsisekausist raketi kiirusega siis läks juba võistlemiseks, kes viimased endale saab. Sinna juurde nurinat, miks ma neid nii vähe tegin, ei võtnud ma lihtsalt arvesse. Neid oli tegelikult korralik kogus, sööjad olid lihtsalt suured maiasmokad ja küpsised lihtsalt sulasid suus, kui neile sooja kibuvitsateed peale juua. Küpsised valmivad vägagi kiirelt ja on lihtsamast lihtsamad aga kuidas nad oma maitsega võluvad. Proovi järgi!


Koostisosad:

85 g täistera nisujahu

110 g kaerajahu

60 g rafineerimata roosuhkrut

0,5 tl küpsetuspulbrit

0,25 tl soola

100 g võid

0,5 tl vaniljesuhkrut

1 spl hapukoort 10%

Delish kakao-pähklikreem

Töökäik:

Sega kokku jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool. Lisa külm või ja näpi kiirelt purutaoliseks massiks. Seejärel lisa kaerajahu, hapukoor ja vaniljesuhkur, näpi kokku kuniks moodustub ühtne mass. Köögiroboti olemasolul kasuta seda, lisades koostisained samas järjekorras.

Aseta taignapall küpsetuspaberile, selle peale pane teine küpsetuspaber ja rulli kohe õhukeseks. Aseta külmkappi ca 30-45 min. Siis on kergem küpsiseid vormida ja nad säilitavad ka küpsemisel ilusti oma kuju.

Küpsiste ettevalmistamiseks lõigake küpsisevormiga või selle puudumisel sobib ka väiksem klaas, mina kasutasin pitsi, millega saate ringikujulised väljalõigatud küpsised. Pane samal ajal ahi eelsoojenema 180 kraadini. Küpsetage 10 min ja jätke enne vahekihi lisamist jahtuma. NB! Küpsised küpsevad üsna kiirelt, kui oled taigna üsna õhukeseks rullinud, võid arvestada ca 8 minutiga.

Kui küpsised on jahtunud määri üks poolt Delish kreemiga, suuremad maiasmokad võivad julgelt paksema kihi lisada, sest see kreem muudab küpsised ainult täiuslikumaks!

Joogisoovitus: kibuvitsatee on nende küpsiste ideaalne kaaslane, peale sinu enda muidugi!

Soovitan säilitada küpsiseid külmkapis.

Retsept on valminud koostöös Valioga.

#kaeraküpsised #retseptid #toidufotograaf #toidustilistika

110 views0 comments

Recent Posts

See All