• Marjaana Vaher

Kreeta, ole valmis...kõigeks!

Updated: Jun 1

Kreeta on minu jaoks koht kuhu ma oleksin nõus absoluutselt igal ajal tagasi minema. Mis seal siis nii erilist on? Terve maailm on täis põnevaid ja avastamata kohti, kuid on ka neid mida ühelt poolt on vahva uue vaatenurga alt taasavastada ja teisalt olgem ausad, kui meie kliimast kindla peale puhkusele minekut planeerida, siis see oleks just see sihtkoht kuhu mina minna soovitan ja ka ise tagasi läheksin.


Luksushotell või stuudiokorter?


Kuna aeg on hindamatu vara, siis seda tuleb kasutada targalt.

Millest siis alustada kui kriteeriumid on:

1) Puhata võimalikult hästi

2) Et lastel oleks koguaeg lõbus

3) Meri ja LIIVARAND

4) Igav ei tohi hakata

5) Samas ei ole vähem tähtsam lihtsalt lebamine

6) Söök mis peab olema koguaeg VÄGA maitsev

7) Majutuse asukoht

Ja kõik need kriteeriumid on minu jaoks alati võrdse tähtusega, et kuhu siis jäi see kõige tähtsam ja viimane? Pean silmas, et seda kõike saaks võimalikult odavalt?

Isegi püüdes reisikorraldajat veenda, et kindlasti on kuskil selline pakkumine mis tal kahe silma vahele on jäänud siis tõenäoliselt, seda tegelikult olemas ei ole või hea õnne korral siiski on, küsida tasub alati ja olla ka ise rohkem avatud ning valmis veidi painutama mõnda oluliseks peetavat nõudmist. Või planeeri reis otsast lõpuni ise, mis on ka põnev võimalus!

Kes ei teaks neid lõputuna venivaid tunde ja valikuid arvuti ekraani ees scrollides, eks ta alguses on tore küll, võrdled ühte ja teist aga mida tund edasi, seda suuremaks läheb valik ja raskemaks ka otsustamine.

Minu jaoks koondavad scrollimise aega lisaks eeltoodule veel see, kellega ma täpselt reisile lähen ja kui kaua ma kohapeal viibin.


Luksushotell, mis see siis täpsemalt on? Ühelt poolt on ju tegemist samamoodi hotelliga kes pakub majutust, basseinid, erinevad spaa protseduurid ja toitlustamine? Aga ei, ma ütlen selle peale, sest kui mul oli võimalus viibida Kreetal Hotell Stella Island Luxury Resort&Spa's siis sõna luksus sai minu jaoks hoopis teise tähenduse. Ja alustame sellest kõige olulisemast, toidust!

Need olid maitseelamused mida ma jään igatsema! Esiteks oli seal lihtsalt võrratult hea cappuccino. Välja arvatud kord, kus barista otsustas sinna lisada minu teadmata suhkrut ning sellele järgnenud huvitavat argumenteerimist teenindajaga, kes keeldus seda kõike uskumast. Lõpuks andis ta alla ja maitses ka ise (tema näoilmest võis suhkrukoguse juba välja lugeda) ja sealt edasi, võiks öelda teenindusele viis pluss, sest nii viisakalt ja väikese naljaga tuli ta sellest olukorrast välja ning juba oligi uus cappuccino minuni jõudnud.

Juhtub, ka kõige parematel aga ainult parimad oskavad sellisest apsust vääriliselt välja tulla.

Lisaks on pakkumisel koguaeg värske toit, alates toorainest kuni valmistamiseni välja. Unustage ära suured kandikud mis on toitu täis laotud ja kui tuuakse uus siis lükatakse eelmise pealt lõpusosa uuele. EI, EI ja veelkord EI! seda Te seal ei näe. Kõik toorained salatid, lihad, juustud, mereannid, magusad jne on väikestes kogustes ja iga kord tuuakse asemele uus ja värske, mis seejuures kõige tähtsam, seda tehakse märkamatult! Ainus mida ma nägin, oli see, et menüü oli rikkalik (sama lugu ka joogikaardiga), valik suur ja samas koguaeg värske, mitte midagi ei saanud otsa ja mitte millestki ei osanud puudust tunda. Kõike sai tellida ka tuppa endale sobival kellaajal, vali ainult välja ja helista, et tellimus sisse anda. Põhimõtteliselt on see ideaalne koht, kui tahad täielikult aega maha võtta, olla koos kallimaga, isegi toast ei pea söömiseks lahkuma. Hüppad vahepeal basseini, isegi selle jaoks pead tegema toast vaid paar sammu terrassile ja sulpsad vette või mõnuled võrkkiiges.

Ühesõnaga ise ei pea mitte kui midagi tegema, kui see kõlab kui unistus, siis minu puhul on see võimalik vast paar päeva, see on ka juba maksimum, sest siis hakkab mul juba igav ja ma tunnen, et seiklusekarika mõõdik on kriitilise piiri peal.


Stuudiokorter, ajaline vabadus. Just seda see minu jaoks on ja tegelikult on meil perega koos reisides see valik olnud ka laste eelistustes. Oleme Kreetal viibinud Klio Apartment'sides pakutavas stuudiokorteris mis meile väga meeldis. Esmapilgul tundub fuajee'sse sisenedes maja veidi väsinuna siis ainult mõne sammu kaugusel eemal asuvad stuudiokorteritega olev maja üllatas väga. Esiteks oli see üle ootuste suur, avar ja sisaldas kõike mida üks pere puhkuse jaoks vajab. Majas on olemas ka pood, kust on võimalik täiendada nii toiduvarusid kui soetada ka päikesepõletuse korral kohaliku imearmsa poepidaja poolt soovitatavat kreemi millel on tõepoolest ime toime. Ja sealsamas, kõigest lühikese 5 min jalutuskäigu kaugusel on liivarand! Kui reisida lastega siis on liivaranna olemasolu esmatähtis, sama tähtis nagu see, et rand asuks jalutuskäigu kaugusel. Oleme valinud ka teises sihtkohas kivikliburanna läheduses oleva majutuse ja seda viga me enam ei korda.

Kuna minule söögitegemine on pigem nauding ja rõõm,  see, et hommikul saab igaüks ärgata endale sobival ajal ning kindla kellaaja peale hommikusöögile kiirustama ei pea on meie peres pigem boonus. Samas on võimalik vastavalt paketile tellida erinevad söögid ka restoranis (mis pigem on ikka buffee) või külastada hulgaliselt lähedal asuvaid taverne.


Kuhu minna ja mida süüa?


Mistahes riigis viibides proovin alati kohalikku toitu ja need puuviljad mis on päikese käes küpsenud ja nii värsked, need on lihtsalt taevalikud, ehk seetõttu ongi nende magustoitude valik meie mõistes pigem kesine?  Turud käin ma alati risti põiki läbi, naudin sealset kohalikku melu mis seiklevate turistidega oma valjuhäälse kuid lugupidava kauplemise meki asjale juurde annab.

Siinkohal google ei aita, peab ikka ise kogema, seiklema ja olema avatud, sest nii mõnigi maitse üllatab ja on selline mida lihtsalt jääd taga igatsema!

Chrissi Island on koht kus võimalusel võiks ära käia, kes mäletab filmi "Helesinine laguun" siis seda saab seal näha ja nautida, saarele pääseb jahiga mis sõidab 25 min ning soovi korral saab tagasisõites tellida jahil ka omale lõuna ja peale seda väikse supluse. Kaasa soovitan võtta ohtralt juua (vett pean silmas) ja ka snäkke, sest kohast kuhu jaht Teid maha paneb on liivarannani paras maa vantsida ja kui isegi täiskasvanud pidid palavuse käes kokku kuivama siis laste puhul on see ilma omapoolse vedelikuta kriitilise piiri peal, jah seal on ka paarist kohast võimalik osta, aga targem on ise veel varu kaasa võtta.

Rethymno oma vanalinna, võrratute labürinti meenutavate kitsaste tänavatega mis on tihedalt täis kohvikuid kus on hea jalga puhata ja kohalikku toidukunsti tarbida, kohvi ja spinati-feta pirukas kõlab hetkel imeliselt, ma juba kujutlen ennast sinna. Seiklemist ja avastamist seal jagub, meie käisime seal korduvalt ja läheksin uudistaksin neid tänavaid veel.

Heraklion on koht kuhu kohalikud ütlesid meile ei tasu üldse minna siis mina olen täiesti vastupidisel seisukohal. Sealne turg on nii äge ja kindlasti kogemist väärt, tõsi, tähele tasub panna, et toiduainete turg on suures mahus kauplejatega kohal laupäeviti, muu niiöelda ninni-nänni ja uudistamist on teistel päevadel ka. Ja koht kuhu kohalikud kohe kindlasti soovitasid minna oli Agios Nikolaos, mis meie jaoks kõige vähem elamusi pakkuvaks osutus, liiga turistidele kohandatud menüü ja kaasaegne arhitektuur meenutas kõike muud kui Kreetat aga, kõigil omad ootused, meie naudime pigem kohaliku elu kogemist ja nägemist.

Kuna rendiauto on seal saarel mõistlik ja hinnaklassilt ka hea liiklemise vahend, siis ühest linnast teise saab kiirelt ja vahepeal vastavalt enda soovidele sissepõiked teha. Liikluskultuur oli Kreetal selline mille viisakus meil siiani meeles on. Ja üks põnev seik parkimise kohta, kus me ikka omavahel abikaasaga aru pidasime ja hirmuga hiljem parklasse jõudes autot taga otsisime, kas on veel üldse alles. Parkimistasu on seal ka mitte väga märkimisväärne samas kui parkimiskord seda parklates vägagi on. Nimelt palus parklakorraldaja meil autovõtmed jätta enda kätte, sest autod on väga tihedalt pargitud. Kui mõni auto tahab välja, peab selleks enne mitu autot eest ära ajama.

Kui Te pargite auto ja jätate selle võtmed parklapoisile siis  seal on see täiesti tavaline ja hiljem pidime ka ise veidi punastama enda kahtluste ja kõhkluse üle antud korralduse osas.

Minu jaoks on Kreeta olnud turvaline koht, me kogesime seda igal pool ja sealne kohalike abivalmidus toob ka endale naeratuse suule.


Toit, see imeline toit


Kui võtta aluseks luksuslikus hotellis pakutav siis seal oli nii kohaliku traditsioonilist kui ka euroopalikum menüü valik. Minu kustumatu mälestuse osaliseks seal sai hoopis lihtsam maiuse või puuviljade peal lisandina imemaitsev Kreeka pähkel mis oli mee sees, aga midagi oli seal veel, mida ma ei suutnud tuvastada, võis see olla sidrunimahl? Ma olen proovinud selle koostisosi leida, et kas kodus maiustada aga mul ei ole see õnnestunud, kel koostisosad teada ja salanipid ka võib mulle kirjutada, mulle on lihtne rõõmu valmistada. Igatahes oli see hotellis lisaks kõigele muule minu hommikusöögi kindel valik, imeline Kreeka jogurt millele lisasin sedasama maiust ja värskeid puuvilju, need tsitruselised maitsed mis mee magususe ja pähklite krõmpsuga lisades sellele veel sametise jogurti. Ma tahan seda, nüüd ja praegu aga selle jaoks peab sõitma sinna, sest on maitseid mida lihtsalt ei ole võimalik ise järgi teha.

Mida ma Kreetal olles kohe kindlasti soovitan proovida on grillitud kaheksajalg, see on selline maitseelamus mida peaks kasvõi korra elus järgi proovima, see tekstuur ja sinna juurde veidi happeline kaste on kindel kombo isegi neile kes muidu sellest laia kaarega mööda käiksid.

Teatud toitudega ongi minu meelest nii, et Sa lihtsalt pead talle võimaluse andma, grillitud kaheksajalg on just selline!

Hea küll, räägime ka Kreeka salatist ja tzatziki kastmest, viimane ei ole minu lemmik, aga Kreeka salatit võin ma seal riigis süüa küll piiramatutes kogustes, sest see Feta koos päikese poolt küpsetatud värskega ja kohalike oliividega lihtsalt viib keele alla.

Moussaka on vägagi rammus vormiroog mille proovisin ära ühes pilgeni täis tavernis, isegi üle laua oli võimatu söögi kõrvale vestlust luua, sest isegi minu hääl sellise võimsuseni ei ulatu. Moussaka ise on nii rammus, et mina seda ära süüa ei jõudnud, küll aga maitsev ja toitev just oma lihtsuses.

Kuna kreeta toitudes on palju erinevaid maitseaineid mis lastele tegelikult väga meeltmööda ei ole siis on seal üpriski keeruline, sest näiteks oreganot armastavad nad igale poole lisada ja arvates, et lihapallid ehk

keftedes on lapsele kindlapeale minek, võid hoopis vastupidise emotsiooni saada. Söömata nad noorhärra poolt jäid.

Ja tõesti, seal oli oreganot ka minu maitsemeeltele liialt palju. Proovida tasub ära kindlasti ka taramosalata ehk roosaka värvusega dipikaste, mis koosneb kalamarjast, oliiviõlist, sidrunimahlast ja kartulipudrust. Mina kui grillitud juustu absoluutne fänn kummardan ka saganaki ees, praetud või grillitud juust tomativiiluga ja need tomatid seal on ju nii magusad ja mahlased, et neid ei ole ka meie vanaemade kasvuhoonest võimalik saada. Ja muidugi kala, grillitud mistahes kala viib lihtsalt keele alla, fritüüritud versioonid mida nemad ka väga armastavad ei kuulu minu valikute hulka, sest kala maitse ja tekstuur on seal pea olematu. Et sellest kõigest väheks ei jääks, siis oliiviõli, just Koroneiki oliiviõli mis on mahedamaitseline ja millel puudub vahel esinev mõrkjasus on kohalikku saia sisse kastes nii lihtne aga taevalik.


Seega stuudiokorteris viibides on meie meelest suurepärane just see, et kui on soovi lähed sööd kuskil tavernis ja samas on võimalus vaaritada ja nautida seda kõike ka pere seltsis terrassil mis oli ka meie apartmendil  olemas.

Et elamusi on võimalik kogeda ainult ühel viisil, neid ise läbi tehes, siis Kreeta saar on küll see koht, mida tasub kogeda kogu oma ilus ja võlus! Ja võluda ta oskab!



#travel #crete #creteisland #cretesalad #travelblogger #foodblogger #foodphotographer

  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher