• Marjaana Vaher

Kus Sa olid? Ma ootasin sind!

Updated: Aug 13, 2019

Ma arvan, et eestlaste köögikultuuris on tegelikult vägagi palju avastamata või unustusehõlma vajunud retsepte mis esmapilgul justkui mingeid emotsioone ei tekita ja olin minagi samal arvamusel omal ajal karaskist. Kehitasin õlgu ja mõtlesin, et nagu on ja ei ole ka aga seda, et kord saabub aeg kus külalised tulevad külla ja Tere! asemel on esimene küsimus:"Kas sa karaskit ikka tegid?" Vot ausõna, seda ma ei uskunud aga nii on. Minu niiöelda hetke, juba küll paar aastat on niiöelda hitt on küll mandlikarask aga sellest kirjutan tulevikus. Hetkel on tegemist uue retseptiga ja see sisaldab hoopis teist meeleolu!


Kohtume lõkke ääres


Selle karaskiga meenub mulle tegelikult üks hetk Eesti klassikast filmist "Siin me oleme". Oled valmis? Mina olen, ma ootasin ja ta tuli! Mulle meenub sellest filmist hetk kus punapea ja Ärni kala söövad, Ärni vahel oksaga lõket segab nii, et tulesädemed õhus lendavad ja seal taustal on vaikne merekohin. Ja nüüd olen ma mõtetes enda jaoks väga kallite inimestega lõkke ääres mille oleme teinud mereranda, läbisegi jutustatakse, naerdakse ja vestlused on vahetud ja siirad, räägitakse maast ja ilmast ja samal ajal justkui ei millestki. Selle mõnusa ja rahuliku merekohina saatel käib ringis käest kätte see imemaitsev karask, mida igaüks just endale paraja tüki ise murrab ja siis isukalt ampsab ning seejärele hetkeks vaikib, et nautida ja viibida hetkes kogu selle võlus.



Kõige paremad asjad ei pea olema keerulised, vaid tihtipeale on nendeks just väga lihtsad ja mis oluline, pigem puhtad maitsed. Ning mis seal salata, minu jaoks on ääretult oluline ka tooraine millest ma küpsetan, kokkan ja hiljem naudin. Sellest ei saa paraku üle ega ümber.

Ta on nagu saladus, väljast rabe ja ei taha endast palju rääkida aga kui Sa talle lähedale jõuad ja hellalt murrad siis sa mõistad kui mahlane ja täis ausust on tema sisu.

Just seda see karask on, ma pigem soovitaksingi seda ennekõike murda mitte lõigata. Tema krõbe koorik ja mahlane sisu milles jõhvikad ja kõrvitsaseemned seda magusust ja krõmpsu juurde annavad tegelikult lisa ei vajagi, ei võid ega pasteeti ega kreemjuustu mida meil karaski peale muidu lisandina panna armastatakse. Ta ongi nii aus, et murra ja söö ja rüüpa värselt korjatud piparmündi või vaarikavarre teed peale.



Üks parimad viise hea toidu nautimiseks on teha seda oma armsa pere või heade sõprade seltsis. Hea toit on juba ise mõnusate emotsioonide tekitajaks ja kui seda saab pakkuda ka kallitele inimestele siis on see parim variant üldse.

Ja mis on karaski võlu? Peale selle, et ta maitseb hästi, on selle valmistame lihtsalt nii lihtne!

Ma ei lase enam kaua oodata, mida rohkem rõõmsaid ja rahulolevaid inimesi maailmas on seda suurem on tõenäosus nendega kokku põrgata seega ma ei lase retsepti jagamist enam kaua oodata!



Jõhvika kõrvitsaseemne karask


Koostisosad:


1 muna

200g ricottat

250 ml piima

3g soola

1 tl küpsetuspulbrit

170 g täistera speltajahu

80 g odrajahu

50 g võid

70 g jõhvikaid

50 g kõrvitsaseemneid


Töökäik:


Tegevuskäik on lihtsamast lihtsam, sega omavahel kokku ricotta, sool, piim ja muna. Lisa juurde samal ajal segades ja eelnevalt ühte kaussi mõõdetud jahud koos küpsetuspulbriga (sega ka need enne omavahel kergelt läbi). Kui oled saavutanud ühtalse tekstuuri, lisa võid, mis olla toasoe, sega kõik kokku nii, et ained on segunenud ja tainas ühtlane, et ei oleks suuri kohupiima ja või tükke. Viimasena sega sisse jõhvikad, või eelnevalt nad väiksemaks tükeldada ja kõrvitsaseemed. Suhkrut antud retsept ei sisalda kuna jõhvikad annavad piisavalt magusust.

Vala vormi, vopsti ahju 175 kraadi ajaliselt ca 40-45 min. Lase jahtuda, söö soojalt või jahutatult (kui selleks ajaks veel midagi alles on).

Ja kui teed siis kutsu sõbrad külla ja ütle neile kindlasti kui väga sa neid ootasid! Isegi imestasid, et kus nad küll nii kaua olid ja seejärel võtke ringi, murdke üks mõnus käär karaskit ja vestlege heast-paremast.


#foodphotographer #foodstyling #karask #karaskiretsept #toidufotograaf #toidustilistika

53 views
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher