• Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher

  • Marjaana Vaher

Lemon curd ja toorjuustu täidisega sidruni-, kookose-, mustikatort

Nimi nagu Pipi Pikksukkal, pikk ja uhke aga just selline ta tegelikult ongi. Maitsed nagu seiklus, mahe mustikas ja tasaselt juurde hiiliv kookos ning kui täidises on omavahel võlumas veel lemon curd, eesti keeles vast rohkem sidrunikreemi nime all aga edaspidi nimetan teda siiski lemon curdi 'na ning toorjuust.

Retsept ise tahab tavapärasest veidi rohkem aega ja ettevalmistust aga kinnitan, et see kõik on seda vaeva väärt. Ja tegelikult on ju mõnus köögis toimetada ja maitseid viimase peale lihvida. Seda enam on suurim tänu selle eest see mõnus mõmin mida süües kuuled.

Seda torti plaanin ma tulevikus suurima rõõmuga ka külalistele pakkuda, sest kui plaanida üllatust ja elamust siis seda kõike see tort pakub! Kusjuures vahemärkusena ütlen, et algselt plaanisin ma selle teha koogina, aga töökäigus tundus, et igas vahekihis tahab lemon curd ja toorjuust isekeskis uhkustada ja maitsete üleminekul oli see parim lahendus üldse.

Aga, et suure töö juures oleks vähem juttu on viimane aeg retsepti juurde asuda!

Koostisosad


Põhi:

75 g toasooja võid

70 g rafineerimata roosuhkrut

1 spl riivitud sidruni koort

1,5 tl vaniljesuhkrut

3 muna

225 g riisijahu

1,5 tl küpsetuspulbrit

0,25 tl soodat

0,25 tl soola umbes, pigem selline näpuotsatäis

45 g hapukoort

80 kookospiima

3 spl värskelt pressitud sidrunimahla

1 spl nisujahu

60 g kookosõli

100-120 g kultuurmustikad, värskeid


Täidis:

200 g ricottat

2 spl riivitud sidrunikoort

400 g toorjuustu

75-80 g tuhksuhkrut

Kaunistuseks võid kasutada kuivatatud kookoslaaste ja kultuurmustikaid, mõlemad sobivad sinna kui valatult!

Lemon curd:


75 g võid

100 g suhkrut

3 muna

100 g värskelt pressitud sidrunimahla

1 spl riivitud sidrunikoor


Töökäik:

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Mina kasutasin 22 cm vormi ja küpsetasin kahes osas, tegin taigna pooleks. Valmista vorm ette pannes põhja küpsetuspaber ja määri ääred võiga. Suures kausis mikserda kokku või, sidrunikoor, suhkrud, mikserda niikaua kuniks see on tekstuurilt kohev, vahune ca 5 min. Lisa ükshaaval munad, vahepeal korralikult läbi mikserdades. 

Teises kausis sega kokku jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool, sega omavahel läbi.

Kolmandas kausis hapukoor, kookospiim, sidrunimahl ja kookosõli, vispelda ained omavahel korralikult läbi.

Lisa jahusegu võisegule ja mikserda kergelt, pigem väldi üle mikserdamist. Lisa vedel segu ehk see mis on kausis number kolm ja sega omavahel kõik kokku õrnalt, kummist spaatliga (soovitavalt). Lisa mustikad ja sega õrnalt, ilma, et sa mustikad katki teeks. Jaga tainas kaheks küpseta ca 30 min või kui puutikk tuleb kuivana välja. Jahuta!

Lemon curd-kuniks kook ahjus valmista samal ajal valmista lemon curd. Minul oli kogu retsepti peale 4 suuremat sidrunit aga pressisin need kõik algselt ühte kaussi ja vastavalt retseptile tegin omad jaotused. Mikserda kausis pehme või ja suhkur, lisades ükshaaval munad. Viimasena vala juurde sidrunimahl ja mikserda kergelt üle. Vala kastrulisse/potti kuumuta keskmisel temperatuuril ca 15 minutit, kuniks segu pakseneb. Lõpupoole hakkab segu väga kergelt põhja seega sega korralikult, muidu toimetusi sellel ajal teha ei saa, sest segu ei tohi ka keema lasta. Võta kastrul tulelt ja lisa sidrunikoor. Jahuta!

Kreem-mikserda toasoe toorjuust tuhksuhkruga. Kui toorjuust on ühtlane kreem lisa ricotta ja mikserda ühtlaseks. Lisa sidrunikoor ja sega läbi. 

Lõika jahutunud tordipõhjad kaheks, tee seda äärmiselt ettevaatlikult, vältimaks nende katkiminekut. Pane algne küpsetamise vormirõngas uuesti ümber ja alusta kihtide laotamist ja täidise lisamist. Võid enda jaoks jaotada kihid ära, kolm kohti toorjuustu segu ja üks kiht lemon curdi. Esimene kiht toorjuustu, lisa sinna peale järgmine biskviit, laota selle lemon curd, mitte päris kõik aga üle poole kogusest, võiks jääda ühtlane 0,5 cm triip, säti sellele peale järgmine põhi ja lisa toorjuustu segu ja korda sama tegevust veel. Kõige peale lisasin mina kuivatatud kookoslaaste ja kultuurmustikaid.

#toidublogi #marjaanavaher #toidufotograaf #toidustilist #puhtadmaitsed #retsept #kookos #mustikad #sidrun #lemoncurd

56 views