• Marjaana Vaher

Mango kook, mustsõstra üllatusega

Kook, mis on olemustelt justkui päike. See on retsept mida ma olen mugandanud, lisanud ja asendanud kõikvõimalikke variatsioone. Algne retsept ja inspiratsioon on pärit Nami-Nami kokanduslehelt. Ääretult populaarne ka laste seas ja tegelikult oma olemuselt kerge, ideaalne tähtpäevadeks nagu näiteks peagi saabuv Munadepüha või kui täiuslik suvepäeva kerge kook. Kuna suveni on veel aega siis saad käe soojaks harjutada juba Munadepühaks.

Sügavkülma leiud

Ma panen kõikvõimaliku mis suvel kasvab sügavkülma ja töötlen erinevaid, marju, moose võimalikult vähe. Täna olen ma näiteks tohutult rõõmus, et suve lõpupoole, kui spinat peenras võimust hakkas võtma ma ta karpi korjasin ja väärt kraami sügavkülma hoiule panin. Lapsed korjasid vanavanemate juures erinevaid marju, punaseid- ja mustsõstraid kasutan tihti, seekord korjasid nad ka valgeid sõstraid, viimastega pean hetkel just plaani. Aga mustsõstraid ma armastan, nende tummist maitset ning kui lisada talle hea sõber kõrvale, võib ta tänu enda olemasolule tõsta rohkem esile ka teiste komponentide maitseid. Mangokook oli mõttes juba mõnda aega, aga tundsin, et sama versiooni mida ma juba pikemat aega teinud olen, justkui enam ei kõneta, tean, et ta on superhea aga tahaks ikka mingit särtsu juurde! Sügavkülmas inventuuri tehes jäi mulle mustsõstrakarp näppu ja nii ta plaani sai võetud. Seega kui tunned, et esimene kord ei tahaks kohe vahekihiga katsetama hakata, siis jäta ta lihtsalt ära, aga siis ei ole seal ka muidugi mustsõstra üllatust.

Ära unusta koogi valmistamisel kõige tähtsamat töövõtet, lisades igal liigutusel armastust koogi, komponentide ja kogu töökäigu vastu, sa tunned selle maitses kohe ära!


Koostisosad:

Põhi:

150 g digestive küpsiseid

60 g võid

Mangotäidis:

200 g vahukoort

2 spl rafineerimata roosuhkrut

600 g mangopüreed (soovitan kasutada East Endi oma)

200 g kreeka jogurtit

1 suure sidruni mahl

8 želatiinilehte

2-3 spl vett

Mustsõstra vahekiht:

100 g mustsõstraid

poole suure sidruni mahl

1 spl rafineerimata roosuhkrut

100 g vett

2 želatiinilehte


Töökäik:

Valmista kas eelmine õhtu või ca 5 tundi varem valmis mustsõstra vahekiht, nii jõuab see ilusti ära tarretuda. Sulata mustsõstrad juhul kui kasutad külmutatud marju, tee neist saumikseriga püree ja suru see läbi tiheda sõela, nii, et sinna tükke ei jääks. Pane samal aja või isegi enne külma vette likku 2 želatiinilehte. Lisa anumasse vesi, sidrun ja suhkur ja kuumuta, ära lase keema. Eemalda anum ja lase veidi jahtuda. Sega samal ajal kiirelt segades kaks želatiinilehte, sega niikaua kuni tükke ei ole. Seejärel lisa segu mustsõstrapüreele ja kalla segu väiksemasse (eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud põhi) koogivormi. Kui sa plaanid teha mangokoogi 24 cm vormi siis püree võiks olla sellest väiksemas vormis. Pane külmkappi.

Alusta ettevalmistust põhjaga, pane ahi sooja 200 kraadi peale. Purusta küpsised ja sega need korralikult läbi sulatatud võiga, pane puru vormi põhja ja küpseta ca 7 min, liiga pruuniks ei tasu põhja lasta. Pane põhi täidise valmistamise ajaks jahedamasse kohta jahtuma.

Kõigepealt pane vette likku 8 želatiinilehte. Sega omavahel mangopüree ja kreeka jogurt. Vahusta teises kausis vahukoor ja suhkur. Kuumuta anumas sidrunimahl ja vesi, lase veidi jahtuda ning lisa želatiinilehed mis on eelnevalt veidi köögipaberiga kuivatatud, vältimaks üleliigse vee lisandumist. Sega samal ajal vahetpidamata, et tükke sisse ei jääks. Lisa vähehaaval želatiinisegu mango-jogurti segule, sega sellele juurde vahukoor.

Vala pool segust täidisele ja võta külmkapist mustsõstra vahekiht, aseta see segule ning vala ülejäänud täidis selle peale. Pane külmkappi tarretuma, mina tegin mustsõstra vahekihi valmis eelmine õhtu ja koogi valmistasin ja panin kappi veidi enne üheksat hommikul ning lõuna ajal saime seda juba kõik rõõmsalt nautida.

#marjaanavaher #retsept #toidufotograaf #toidustilist #toidublogi #mango #mustsõstar #puhtadmaitsed #mangocake #nobakecake



106 views
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher