• Marjaana Vaher

Pealt krõbe, seest mahlane, üllatus igal ampsul!

Updated: Sep 7

Tunned, lõhna? Unistad sellest maitsest, juba peaaegu, et tunned seda? Jajaja mõtled omaette, paned isegi silmad kinni, et ta paremini Sinu silmade ees oleks ja seal püsiks ja avad suu, et võtta sealt üks amps teise järel...Ja saad siis aru, et see oli ilus unistus, nii ilus, et selle lihtsalt peab järgi tegema. Tegelikult, on nende kaneelisaiakeste küpsetamine nii lihtne, et ausalt, hakka või naerma või nutma või mõlemat. Selle retsepti teeb eriliseks see, et see on PÄRMIVABA! Olen seda retsepti veidi mugandanud aga baasretsept on päris Ragne Värgilt, superleid kuna pärmi ma hea meelega pigem väldin.



Tee koos lapsega!

See retsept on nii lihtne ning valmistamine valmistab palju rõõmu nii suurtele ja on jõukohane ka väikestele toidugurmaanidele. Minu poeg on vägagi valiv toidu koostisosade suhtes ning tema maitsemeeled üllatavad vahel mindki. Ja tegelikult maitsevad ju palju paremini ka kui ise käed külge on löödud!


Täidise valmistamisel saavad suuremad meenutada ühte tuntud filmiklassika lauset, kus rosinaid tuleb panna nii, et neid noaga taga otsima ei peaks. Mina panin täidisesse kaneeli, kardemoni, kreeka pähkleid, rosinaid ja seda kõike nii palju, et isegi otsima ei pea.







Koostisosad


Tainas:

160 g nisujahu

40 g odrajahu

2 tl küpsetuspulbrit

25 g rafineerimata roosuhkrut

2,5 g soola

50 g võid

200 g hapukoort


Täidis:

2 sl võid

3 spl kaneeli

0,5 tl kardemoni

15 g rafineerimata roosuhkrut

rosinaid ja kreeka pähkleid vastavalt soovile


Töökäik:

Taina valmistamiseks sega näppude vahel pehme või ja kuivained, kui need põhjalikud läbi niiöelda näpitud lisa sinna hulka hapukoor. Tõsta tainas täidise ettevalmistuse ajaks külmkappi. Täidise puhul sega omavahel ühtlaseks massiks toasoe või, suhkur, kaneel ja kardemon. Valmista ette tööpind, laota odrajahu tööpinnale, odrajahu annab välisele kihilise mõnusa tekstuuri ning rulli tainas sellel õhukeseks (kujundi osas võib vabalt loominguliselt läheneda) , määri rulli tainas eelnevalt kokku segatud täidisega ning puista peale rosinaid ja kreeka pähkleid (viimaseid võid eelnevalt noaga veidi väiksemaks hakkida), seejärel tee noaga pikad ribad ja rulli need kokku. Mina küpsetasin muffinivormis ja panin rullid kergesti lahti harutatavatesse pabermuffini vormidesse (vaata ülevalt pildilt). Ja tegin korralikud kõrged, et ampsates hambad ei põruks. Enne ahjuminekut kerge pintseldus sulavõi ja kaneeli seguga ja voilaa, hakka minuteid lugema. Ahi on tublilt eelnevalt 180 kraadi juures juba soojenema pandud ja jälgid kella, sõltuvalt küll, kui kõrged rullid ehitasid läheb küpsemisele orienteeruvalt 25-35 min.



Nüüd võtan hetke ja naudin seda kaneelilõhna, kuidas ta nii salakavalt justkui võrgutab, nii, et ma ei suuda temast näppe eemale hoida aga samas tean, et kui liiga vara ampsan on ta liiga kuum ja ma ei saa teda nautida nii nagu tahaksin. 5 minutit, 7 minutit...jahutmise aeg tundub liiga pikk. Teen aega parajaks ja võtan kapist külma piima, valan hästi aeglaselt seda välja, et aeg kiiremini mööduks. 15 minutit, ma tean, nüüd on ta valmis, sätin ennast töölile, vaatan laste pilke mis on kinnitatud kaneelirullidele ja ootavad starti, et esimene amps teha. Jõuan öelda, et ma usun küll, et nüüd on juba piisavalt jahtunud, ma ei jõua lauset lõpetada, mõmin katkestab selle. Parimad kaneelirullid mida ma saanud oled, just see krõbe koorik ja mahlane pehme sisu on minu täiuslik kooslus. 7 rulli mis sellest retseptist sai...vähemalt oli elamine terve päev kaneeli hõrgu lõhna täis ja meenustasid, et jaa, täna ma küpstesin kaneelirulle.


#foodphotographer #foodstyling #cinnamonroll #cinnamonbun

  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher