• Marjaana Vaher

Prääniku brownie valge šokolaadiga

Präänikud on ühed põnevust ja krutskeid täis...Küpsised? Kakukesed? Keeksid? Muffinid? Pehmed küpsised? Piparkoogid? Selgub, et nii unikaalsed oma nime, kui ka maitse poolest, sest kui ma proovisin selgitada inglise keeles seda headust siis otsest vastet ma ei leidnudki. Seega kõik teadjad võivad nüüd näpud soojaks ajada ja mulle kirjutada!

Minule lapsena meeldisid präänikud väga, kuigi mulle ei meenu, et neil väga erinevaid maitsevalikuid oleks olnud. Maitsemeeltes ikka see tugev ja tummine mesine mekk, just selline nagu me hiljuti Eestist eemal viibides ühest Vene poeks kutsutavast kauplusest saime...tõeline nostalgia. Tõsi, neid saab ka praegu kaubadusest aga keskkond ja see maitse olid omavahel kuidagi eriliselt erinevad. Sellest tulenevalt, tagasi tulles tegin retsepti, mis oleks erilisemast erilisem, veidi nostalgiat, veidi uuendusmeelsust ja veidi krutskeid ikka ka, sest kuidas siis minu puhul muidu saab!

Kõikide pereliikmete poolt testitud, heaks kiidetud! Ja kui ma algselt arvasin, et mõni präänik jääb üle ja tõstan karbiga külmkappi, sest neist saab hiljem kihilise purgimagustoidu. Peas juba retseptki valmimas ja pildistamise rekvisiidid mõttes välja valitud. Siis mis Te arvate, olid nad alles selleks ajaks kui ma oma plaani teostama tahtsin hakata? Põnevaid maitseseikluseid!


Koostisosad:

180 g jahu

40 g magustamata kakaopulbrit

1 tl küpsetuspulbrit

0,25 tl söögisoodat

näpuotsatäis soola

85 võid

100 g suhkrut

2 suurt muna

1 tl piima

0,5 tl tl vaniljeekstrakti

1 tl sidrunimahla

2-3 tl punast toiduvärvi (loodusliku/valikuline)

120 g valget šokolaadi

1 klaas tuhksuhkrut


Töökäik:

Sega omavahel jahu, kakaopulber, küpsetuspulber, sooda ja sool. Jäta ootele. Mikserda omavahel või ja suhkur, lisa ükshaaval munad, vahusta kindlasti vahepeal. Kui koostisosad on omavahel korralikult segunenud lisa juurde piim, vaniljeekstrakt, sidrunimahl ja toiduvärv. Sega omavahel miksriga, kasutades madalamat kiirust, hakka lisama järk-järgult kuivainete segu, mikserda kuniks ained on omavahel segunenud.

Kata taignakauss kilega ja jäta külmkappi ca üheks tunniks või kuni tainas on piisavalt tahke, et teda töödelda.

Jaga tainas ühtlasteks pallideks, voolige käte vahel (võid teha käed võiga kokku, nii ei jää tainas käte külge) ja vajutage näpuga väiksem auk, nii, et valged šokolaadinööbid sinna sisse vajutada. Seejärel rullige pall ümaraks ja veeretage läbi tuhksuhkrust ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Küpseta eelkuumutatud 180 kraadises ahjus ca 10-12 min. Präänikuid on väga lihtne üle küpsetada, seega pigem vähem kui rohkem. Kui präänikud valmis, tõsta nad restile täielikult jahtuma. Maitsevad eriti taevalikult külma piimaga!

#präänik #retsept #brownie #toidufotograaf #toidustilist #küpsetamine

121 views0 comments

Recent Posts

See All