• Marjaana Vaher

Rabarberi klassika


Rabarberi hooaaeg on juba korraliku stardi saanud. Kuigi mulle tundub, et minul see aasta veidi hiljem, nimelt ei taha minu rabarberid kohe üldse mitte ennast kõrgustesse visata. Juba eelmine nädalavahetus, käisin, vaatasin ühe ja teise nurga alt ja lõpuks sakutasin mõned mini varred ikkagi maast lahti, sest rabarberikoogi isu oli juba nii suur.

Ma sain ta rabarberit sööma!

Ei söönud siiani minu noorhärra rabarberit, ükskõik mis kujul. Ei martsipani-rabarberi muffinitele, kindel ei valge šokolaadi-rabarberi koogile ja biskviitkattega rabarberikook, ei tulnud üldse kõne alla. Ja nii see rabarber mul eelmine aasta kasvas, muudkui kõrgustesse, sest kasutasin teda nii vähe.

Arvan, et ta veidi solvus ja seetõttu, käesoleval aastal nii visalt kasvab.

Aga kooki küpsetades tahaks ju nii, et terve pere mõnuga mugiks ja nii ta jäi, rabarberikook eelmine aasta unustuse hõlma, ootama helgemaid aegu, maitsemeelte muutuseid. Olgu, mõtlesin, proovin midagi lisada, hakkan vaikselt harjutama. Meeltes see kõige klassikalisem biskviitkattega rabarberikook, kuhu ma ohtralt rabarberit vahele uhasin. Aga nüüd tuli teha ümberkorraldused ja leida kuldne kesktee, kõigile meelepärane lahendus.

Hurraa, ta tahab, ta tahab! Mida ta tahab? Rabarberikooki külma piimaga tahab!

Ja ime sündis, noorhärrale hakkas rabarberikook maitsema. Selle ime taga on ilmselt kohupiim, mis on meie pere klassika, kindla peale minek. Töötas ka sellel korral. Olen seda kooki kaks korda sellisel kujul küpsetanud ja plaaditäis on nagu niuhti kadunud. Meile meeldib seda süüa soojalt ja külma piimaga, see magushapu kombinatsioon on üks minu lemmikumaid üldse. Jälgige siis retsepti juures rabarberi kogust, sest tuletan meelde, et mina paneksin seda veel rohkem täidisesse aga hetkel hoian end tagasi.


Rabarberi klassika kohupiimaga

Koostisosad:

Põhi:

75 g võid

50 g rafineerimata roosuhkrut

1 muna

125 g riisijahu

näpuotsaga soola

0,5 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

400 g maitsestamata kohupiimapastat

70 g rafineerimata roosuhkrut

1 tl vaniljesuhkrut

2 muna

4 väiksemat rabarberit

1 spl maisijahu

2-3 spl rafineerimata roosuhkrut

Biskviitkate:

2 muna

2 spl nisujahu

2 spl rafineerimata roosuhkrut


Töökäik:

Kasutasin väiksemat ahjuplaati, pannes sellele küpsetuspaber põhja, ja see paber jagunes ilusti ka ääretele. Mina eelistan õhukese põhjaga kooki, kõrgema koogi fännid saavad selle lihtsalt väiksemasse vormi teha. Pane ahi eelsoojenema 190 kraadi peale.

Põhja ettevalmistamine käib kiirelt, vahusta toasoe või rafineerimata roosuhkruga, sega juurde muna ja lisa viimasena jahu. Kui kasutad mikserit siis peale jahu lisamist jäta tekstuur puruseks, ehk lase õrnalt miksriga

kompnendid segamini. Tekstuur on pigem puru. Vajuta see nüüd ahjuplaadile laiali, õhukeselt.

Tükelda rabarberid, värskeid varsi mina ei koori, sega tükid maisijahu ja suhkruga, tõsta kõrvale.

Sega kokku täidis, kohupiimapasta, muna, rafineerimata roosuhkur, vaniljesuhkur ja mikserda korralikult läbi. Pane põhja peale rabarber ja vala see üle täidisega, pane ahju ja küpseta ca 12-15 min.

Põhja eelküpsemise ajal saad ette valmistada biskviitkatte. Vahusta omavahel tugevaks vahuks suhkur ja muna. Kui vaht on piisavalt tugev sõelu juurde nisujahu ja sega spaatliga ettevaatlikult aga korralikult läbi, et jahutükke sisse ei jääks. Võta kook ahjust ja alanda kuumust 175 kraadini.

Vala peale biskviitkate, laota ühtlaselt koogile. Küpseta ca 20 minutit või kuniks kook on pealt kuldpruun.

Jahuta veidi enne söömist. Kuigi parim on ta veidi soojana ja külma piimaga, kuid pakub maitseelamusi ka täielikult jahtununa, tingimusel, et seda selleks ajaks alles on.

#rabarber #klassika #puhtadmaitsed #retsept #marjaanavaher #toidufotograaf #toidustilistika #eestimaitsed


45 views
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher