• Marjaana Vaher

Rabarberikook mandlikattega

Updated: Jun 11

Tänasesse päeva sobib see kook just kõige paremini. Ta ei ole uhke ega keerukas. Oma olemuselt on ta pigem lihtne ja aus, kodune, ütleksin ma tema kohta pigem. Ja just sellepärast on ta postitamiseks just tänasel Lastekaitsepäeval kõige sobilikum.

Kodutunne on see, mis on südames ja mida ühendavad tegelikult kõige lihtsamad asjad ja inimesed, selleks ei ole üldse palju vaja.

Mina mäletan oma vanaema kõige lihtsamaid kukleid mis tulid soojast puuahjust ja millele sai alati pisut soolaka maitsega võid peale määrida, see maitses alati nii hästi, et tänaseni on see pealtnäha lihtne kukkel minu südames väga erilisel kohal.

Need pisikesed hetked on minu jaoks olulised ka tänasel päeval, kui mina oma lastele neid loon. Kui me nädalavahetusel seda kooki sõime ja mina koogi kommentaariks ütlesin, et see on pigem selline lihtne ja mahlane, pisut keeksi meenutav põhi, ütles minu tütar üllatudes, aga see ongi selline kodune, eriline kook, mida kuskilt poest ei saa. Ja eks ta ju nii ongi, hetked üheskoos, süües enda meelest seda lihtsat ja kodust kooki, arutades päevaplaane, kuulates üksteise toimetustest sain ma isegi hea meeletuletuse, et tegemist on tegelikult väga erilise koogiga, mis meid ühise laua äärde tõi.

Täpsustuseks küpsetajatele, riisijahu ja mandlijahu võib asendada ka nisujahuga, lisaks ei pea lisama balsamicot mida mina rabarberile niiöelda üllatusliku särtsu andmiseks kasutasin ja mulle see meeldis. Järgmine kord lisan seda kindlasti lahkema käega. Keeksine koogi põhi, kus mahlane ja hapukas rabarber on krõbeda mandlikatte all peidus on maitsev nii soojalt kui ka paari tundi hiljem, jahtununa, juhul kui seda siis veel alles on.

Koostisosad

Põhi:

75 g toasooja võid

3 muna

150 g riisijahu

1,5 tl küpsetuspulbrit

120 g rafineerimata roosuhkrut

Rabarberikiht:

3 suuremat rabarberit

1 spl maisijahu

1-2 spl rafineerimata roosuhkrut

1 spl balsamicot

Mandlikate:

150 g mandlilaaste

300 g 15% köögikoort

3 spl mandlijahu

50 g võid

1 tl kaneeli

0,25 tl kardemoni

1 spl rafineermiata roosuhkrut


Töökäik:

Võta munad külmkapist välja, et nad oleksid vahustamise ajaks niiöleda tosoojad, sama tee ka võiga. Vahusta munad suhkruga. Mõõda teise kaussi välja jahu ja küpsetuspulber ja sega need omavahel. Hakka munavahule kordamööda väikeste koguste haaval lisama võid ja jahusegu, vahustades samal ajal edasi.

Valmista ette koogivorm, mina kasutasin 28 cm läbimõõduga vormi. Pane põhja küpsetuspaber ja määri vormi ääred võiga. Laota tainas koogivormi põhja ühtlaselt.

Tükelda rabarberid, sega läbi maisijahu ja suhkruga.

Vala rabarberid koogi põhjale ja küpseta ahjus 200 kraadi juures ca 20 minutit.

Valmista ette kate, pane pliidil kuumutamiseks anumasse kõik komponendid mis on mandlikatte loetelu all. Sega kuumutades samal ajal kuniks kate pakseneb. Laota kate koogile ja küpseta veel ca 10-15 min või kuni kook on pealt kuldpruun.

Head isu ja olge hoitud!


#toidufotograaf #toidustilist #rabarber #rhubarb #mandlikate #almond #foodblogger #marjaanavaher #toidublogi #rabarberikook #rabarberretsept #puhtadmaitsed



0 views
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher