• Marjaana Vaher

Tervislik Snickers!

Ma armastan soolase ja magusa kombinatsioone ning kui lisada sinna juurde veel tume šokolaad siis tundub, see justkui tõeliselt patune maiuspala. Mulle isiklikult meenutab selle maiustuse maitsekombinatsioon tegelikult Snickersi šokolaadi, mille soolane karamell ja maapähklid vist küll vähesed külmaks jätavad. Kui lapsena see šoks mulle väga meeldis siis tänasel päeval võin ma temast täiesti rahulikult mööda kõndida, ilma, et üldse isugi tekiks. Ilmselt on need isud asendunud küll juba uutega aga see selleks.

Et aga mõnulemine ja maiustamine võiks ka veel tervislik olla! Turtsatan korraks isegi irooniliselt aga ometigi kõlab see nii põnevalt.

Ma olen kindel, et paljudel emadel on juba enamvähem pilt selge mida tema pereliikmetele meeldib süüa, milliseid maitseid armastatakse, millised on okei ja lihtsalt süüakse ära ning on maitsed mille kohta öeldakse Huvitav, meie peres vähemalt. See viimane tähendab tavaliselt seda, et rohkem seda maitsekombinatsiooni teha ei ole mõtet aga sõnumi edastamise viis on ju tegelikult väga armas, positiivses võtmes. 

Selle maiuse maitsekombinatsiooni juures kahtlesin esialgu kõvasti, kas see meie meesperele meeldib. Aga jällegi suutsid nad mind üllatada, sest kokkuvõttes sõid nemad sellest isegi suurema koguse ära, kiidulaulu saatel öeldi, et see on sul küll üks õnnestunud retsept, seda võiks koguaeg teha! Mis saab mulle veel suuremat rõõmu pakkuda kui selline tagasiside oma perelt ja ma ju tean, et see kriitika on alati ka aus.


Elu on täis maitseid!


Ma usun, et emadel on perekonnas toidulaua ja maitsete väljakujundamisel suurem roll kui seda esialgu arvata oskaks. Erinevaid asju võiks pigem julgustada proovima ja kui ei meeldi, siis sellest ei ole üldse midagi aga vähemalt on olemas teadmine kuidas üks või teine asi maitseb.


Mina ise pööran suurt tähelepanu koostisosadele ja jälgin toorainet väga. Enda suureks rõõmuks pean ka tõdema, meie pere toidulaud on võrreldes 10 aasta taguse toorainete ja menüü valikuga kardinaalse muutuse läbi teinud. See on olnud teadlik valik.

Siinkohal muidugi on tähtis öelda, et ükskõik mida on alati märksõna mõõdukus.

Tänasel päeval võin ma öelda, et mulle väga meeldib ise süüa teha, katsetada ja proovida. Omandada läbi selle ka uusi teadmiseid ning jagada seda ka teistega, Teiega ja oma armsa perega on minu jaoks suur rõõm. Seega aitäh ka Teile armsad, et selle kõik vastu võtate!

Seega vahel võib patustada, absoluutselt võib, lihtsalt kui see patustamine kokkuvõttes niiväga patt ei olegi siis võib ju seda tihemini teha?

Jagan siis selle maiuspala retsepti, mida ma ise veidi hellitavalt tervislikuks Snickersiks kutsun.


Koostisosad


150 g kaerahelbeid

60 g röstitud mandleid

100 g datleid

100 g maapähklivõid (soovitan Grunchy ehk tükkidega varianti)

255 g mett

200 g tumedat šokolaadi (minul oli 70%, kelle jaoks on see liiga mõru võib kasutada ka 56%)

2 spl kookosõli (extra virgin)

2-3 g meresoola, eriti hea maitsenüansi annab kui lisad meresoola tšilliga

Soovi korral muskaatpähklit



Töökäik:

Kõigepealt lasta datleid madalal kuumusel mõned minutid, kas siis pliidil või leotada veidi kuumas vees, et nad oma tekstuurilt veidi pehmemaks ja mahlasemaks läheksid. Lase jahtuda, jäta igaks juhuks alles vesi milles datlid pehmenesid.

Purusta kaerahelbed ja mandlid blenderis, lisa datlid, maapähklivõi, mesi, sool ja riivi juurde veidi muskaatpähklit. Jälgi tekstuuri, kui tundub, et mass on pigem purune kui kreemine lisa vett kus datlid eelnevalt pehmenesid. Mass peaks olema pigem voolitav, mitte väga purune. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja, minul oli see 20x20 vorm.

Sulata madalal kuumusel šokolaad ja kookosõli kuni need on omavahel ühtlaselt segunenud. Vala sulatatud šokolaad külmkapis seisnud põhja peale ja lase sellel enne söömist tahkuda vähemalt 4-5 tundi või üleöö.


Lisaks võid olla vägagi loominguline ja lisada maiusele šokolaadi peale kas pähkleid või meresoola. Mina kasutasin nii tšilliniitidega soola kui ka hibiskusega soola ja tegin erinevad sektorid, et saaksime võrrelda ja testida millega see paremini sobiks ja ausalt öeldes kõigega oli väga hea.


Soovitan lõigata valmis väikesed ühe ampsu ruudud ja panna külmkapis need karpi, seal säilivad need nädala aega ilusti. Juhul kui neid nii kauaks muidugi jagub, meil kadusid nad 1,5 päevaga. Mõnusat maiustamist!




#foodphotographer #foodstyling #healthysnack #foodblogger #heatlhysnackrecipe #puhtadmaitsed #marjaanavaher #retsept

247 views
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 by  Marjaana Vaher