• Marjaana Vaher

Vahukommi ja šokolaadi küpsis

Ma olen juba tegelikult harjunud, et minu sõbrannad aegajalt uurivad, et kustkohast sul kõik need ideed tulevad, kust sa selle aja leiad, kuidas sa jaksad jne. Minu jaoks on see nii loogiline, et küsimused stiilist miks, kuidas, kustkohast on isegi veidi arusaamatud.

See ongi minu niiöelda toimimisviis, mulle meeldib, kui mul on koguaeg hästi palju asju vaja teha. Ideed sünnivad erinevate protsesside käigus, tulevad ei tea kust. Vahel ongi nii, et peas jookseb idee justkui filmilindina.

Stsenaariumi saan ise kirjutada aga minu puhul on mõeldamatu, et see koosneb ainult tegevuste jadast. See peab vastamata kõikidele emotsioonide kirjeldusele detailse täpsusega. Küll aga olen ma märganud asjaolu, et mida aktiivsem ma füüsiliselt olen, seda sagedamini lennukad ideed minuni jõuavad ning suurema tõenäosusega need ka omakorda teostuse leiavad.

Kes mind teab on kursis ka sellega, et ma armastan jooksmas käia ning eriline "feeling" on joosta veidi sooja ja sombuse ilmaga ning samal ajal hakkab sadama vihma. Mega! Ma usun, et ma ei pea detailidesse laskuma, miks see mulle nii väga meeldib, see kirjeldus läheks ilmselgelt juba

liiga pikaks. Lõppude lõpuks tulite Te kõik siia seda postitust lugema ikka küpsiste retsepti mitte minu jooksu emotsioonide pärast.

Keda ka see külg rohkem huvitab annab sellest kommentaarides märku ja ma pühendan oma jooksu emotsioonidele eraldi postituse,

loomulikult koos vastava retseptiga. Aga tulles tagasi küpsiste juurde siis tegelikult ülimalt mõnus, tuled jooksmast, küpsetad kiirelt valmis küpsised, sest taigen valmib peaaegu, et iseenesest. Niivõrd kiire on kogu see protsess. Aga, ise valmistades on toad mõneks ajaks magusa küpsisehõnguga kaetud ja


saad jälgida põnevusega, kuidas unimütside toauksed lõhna peale avanema hakkavad.

Kõige keerulisem selle juures on ootamine, kuniks küpsised jahtunud on. Põnev koostisosa ploomimehu näol tasub samuti julget proovimist, peal mõnusalt krõbedad ja seest pehmed ja veidi nätsked. Need küpsised sobivad kõigile! Pakkisin neid isegi armsatele sõpradele kaasa, saatsid Tartust häid sõnu nende aadressil tagasi.


Koostisosad:

70 g võid

40 g ploomimehu

225 g jahu

0,25 tl teelusikatäit söögisoodat

0,5 tl soola

85 g pruuni suhkrut

1 tk suur muna, toasoe

2 tl vaniljesuhkrut

120g šokolaadinööpe

55 g minivahukomme

Töökäik:

Pane ahi eelsoojenema 160 kraadi peale. Valmista ette 2 suurt ahjuplaati küpsetuspaberiga.

Aseta või väikesesse kastrulisse madalal-keskmisel kuumusel. Kuumuta keerutades, kuni või sulab ja hakkab mullitama. Lase sel mullitada, segades aeg-ajalt, kuni mullid muutuvad vahuks ja või on õrnalt merevaigupruuni värvi. Lase 10 minutit jahtuda ja vala seejärel suurde segamisnõusse.

Sega omavahel kuivained jahu, sooda ja sool. Jäta ootele.

Lisa võile suhkrud ja vahusta, kuni komponendid on omavahel hästi segunenud. Lisa toasoe muna ja ploomimehu ning vahusta ühtlaseks.

Kui oled eelnevad komponendid omavahel korralikult läbi mikserdanud sega juurde kuivainete segu ja sega spaatliga ühtlaseks taignaks.

Sega juurde šokolaadinööbi ja vahukommid aga jäta ca veerand.

Võta supilusika või jäätisekulbiga golfipalli suurused taignapallid ja vooli need käetag ümarateks. Asetage küpsised üksteisest veidi eemale, sest nad vajuvad küpsedes.

Lisa igaühele peale paar šokolaaditükki ja vahukommi, vajuta lihtsalt veidi küpsise sisse.

Küpseta umbes 10-12 minutit. Hea oleks kuumalt ahjuplaadilt tõsta küpsised jahtuma restile.

Kui nad on jahtunud on küpsised väljaspoolt krõbedad ja seest pehmed ning mahlased. Seega, tasub lasta neil rahulikult maha jahtuda ja siis maiustamiseks ennast valmis seada. Tõsi, ma olen nõus, ootamine on kõige raskem osa nende küpsiste juures.

#marjaanavaher #toidufotograaf #toidublogi #retseptid #küpsised #parimküpsisteretsept #kiiredküpsised





41 views0 comments

Recent Posts

See All