• Marjaana Vaher

Vastlakukli Rocky Road

Vastlaid teab meist vist küll igaüks, mulle endale tundub, et üle pika aja saab lisaks kukliootusele ka kelgutamisrõõmu kogeda. Ma küll ei tea, kas ka praegu koolides pikema liu eest suurema vastlakukli saab aga mäletan, et omal ajal lapsena sai endale mäel kätega hoogu juurde antud küll. Ikka suurema kukli nimel, see ei omanud mingit tähtsust, et ma tegelikult seda kõike nahka pista ei jaksanud. Pikema liu võitja sai alati suurema kukli.

Peale kooliaega ei ole ma tegelikult väga vastlakuklite vaimustuses olnud. Pigem hoian pöidlad püsti hernesupi nimel aga üllatus oli nende põnevate kuklite näol suur.

Isegi lapsed ei jõudnud ära imestada, et emps tervelt kolm kuklit nahka pani. Ausalt, mina ise ka mitte!

Need kuklid on õhulised, mõnus kardemon ja apelsin koguvad hoogu järgmiseks maitsvaks hüppeks, mis täidise saabudes korralikult lennutab. Pekaanipähkel, šokolaadine puding, vahukommid ja kuivatatud õun, viimane armsa naabritädi hoiusalvest. Ja seal vahel jõhvikasalat. Ja see mõnus pehme maandumine vahukoore näol!

See põnev kukkel lihtsalt on otsast lõpuni proovimist väärt!

Koostisosad:

Vastlakukkel:

200 g Valio Alma piima

50 g apelsinimahla viljalihaga

30 g presspärmi

näpuotsatäis soola

470-500 g nisujahu

80 g Valio Alma võid

60 g suhkrut

0,5 tl kardemoni

Lisaks pintseldamiseks piima

Rocky Road täidis:

40 g pekaanipähkleid

25 g väiksemaid vahukomme

15 g kuivatatud õunu

1 tops šokolaadi metsapähkli maitselist pudingut Alma Valio

0,5 purki Salvesti pohlasalatit

Vahukooremüts:

400 g vahukoort Alma Valio

50 g suhkrut


Töökäik:

Kuumuta piim soojaks, käesoe. Hõõru omavahel kokku pärm, suhkur ja sool. Vala juurde soe piim ja sega kõik omavahel läbi. Vala segades juurde jahu ja kardemon. Sõtku tainas ühtlaseks. Lisa toasoe või ja sõtku niikaua kuniks tainas kausi servade küljest lahti lööb. Jäta tainas kerkima sooja kohta ca 45-60 minutiks või kui tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud.

Valmista ette Rocky Road täidis, ole valmis selle kukliga tõeliselt rokkima. See on hüpekas! Tee pekaanipähklid ja kuivatatud õunad väiksemateks tükkideks, sega need omavahel pudingu ja vahukommidega, jäta ootele.

Rulli taignast pallikesed, ca 12 tk ja jäta nad ca 20 min köögiräti alla enne ahjupanekut kerkima.

Kuklid rõõmsalt kerkinud, küpseta neid ahjus 200 kraadi juures 10-15 min, või jälgi, kui nad on pealt kuldpruunid.

Kui kuklid on valmis, pane nad jahtuma. Pintselda pealt piimaga ja aseta neile peale köögirätik. Naudi seda kardemoni ja apelsini lõhna, millega terve kodu täitub.

Vahusta vahukoor ja suhkur omavahel tugevaks vahuks.

Lõika jahtunud kuklitelt maha mütsike ja uurista seest tühjaks, mida rohkem uuristad seda rohkem täidist sinna mahub. Just! Mida rohkem uuristad, seda parem hüpekas!

Täida kuklid põhjast 1 spl täie pohlasalatiga, pane sinna peale Rocky Road täidist, nii, et kukkel oleks ääreni. Pane sinna peale korralik kogus vahukoort ja aseta sinna peale kukli mütsike. Soovi korral raputa peale tuhksuhkrut.


Ja nüüd ampsa, ampsa kohe nii, et ninaots on vahukoorega koos. Valmistu hüppeks, mis sinu suus hoogu võtab. See hapukas pohlasalat ja Rocky Road täidis, kus krõbe pähkel, pehme vahukomm ja kuivavatud õun annab sellise hoo, et sa ise ka üllatud. Sealjuures on kõige parem osa see, et sellel kõigel on õige pehme maandumine vahukooremütsi peal.

Oli see alles sõit! Võta hoogu ja ole valmis järgmiseks hüppeks! Retsept on valminud koostöös Valio 'ga


#vastlakukkel #retsept #toidufotograaf #toidustilistika

84 views0 comments

Recent Posts

See All